söndag, januari 17, 2010

Ålder liksom vikt är bara ...

... siffror, egentligen. Läste en rätt intetsägande artikel om ett projekt i DN. Det handlar om en 35-årig ungkarl som till sin stora överraskning och skräck får veta att han väger drygt 5 kilo för mycket och ett de fem kilona till största delen är kroppsfett enligt mätningar.

Ivrigt påhejad av någon professor fast förankrad i högkh+lågfettlägret ska han tappa vikt. Är det tänkt. Det lär han ju garanterat göra.

Som vanligt när det gäller "kostauktoriteter" nämns forskningsresultat som klart visar på statistiskt signifikant nivå att män som äter margarin (sic!) och oljor lever längre. Margarinet får stå för artikelpersonen, ska understrykas.

I klartext står studien är den allra första att indikera att intaget av mättade fetter från till exempel mejeri- och köttprodukter ger väsentligt högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom. Här är studien i alla fall, på engelska:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/88/1/203

Forskaren Warensjö refererar också där till denna studie där hon måste nämna att alla inte kommit fram till samma saker gällande fett och fara. Det kan ha följder för möjligheten att reproducera resultaten hon lutar sig mot:
http://www.jacn.org/cgi/content/full/20/1/5?ijkey=aabc42ae94e55eb4f47b195af6e7bead4b0c8596

I diskussionen kommer forskarna dock fram till att andra faktorer än själva kosten kan leda till hjärt- och kärlsjukdom, respektive att det är tänkbart kosten endast delvis *kan* påverka hjärt- och kärlsjukdom och resten är andra fysiologiska faktorer. Svåra att reproducera med andra ord.

Men så sent som 2007 kom Warensjö under annan forskning fram till att:
- Det visade sig att höga proportioner av mjölkfettsyrorna 15:0 och 17:0 var kopplade till en minskad risk för en första hjärtinfarkt. Vi såg också att dessa fettsyror inte hade samband med riskfaktorer för det metabola syndromet, säger Eva Warensjö.

Resultaten överraskar, mjölkfett består till stor del av mättat fett som kan höja det skadliga LDL-kolesterolet och innebära en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Annika Smedman och Eva Warensjö har ännu ingen klar förklaring till sitt resultat.

Källa:
http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/forskning/hjart-_och_karlhalsa/metabola_syndromet/mjolk,_motion_och_mat_for_att_mota_det_metabola_syndromet
Minsann.

I alla fall:

Undrar om LCHF-belackarna verkligen tror att vi inte äter något annat än smörskivor med ost på och inte steker i rapsolja och gör såser med olivolja och även har det på salladen?

Andra roliga länkar:
http://www.uu.se/nyheter/nyhet.php?id=848&typ=pm
http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Mat/Fett%20och%20h%C3%A4lsa%20-%20Ulf%20Ris%C3%A9rus.pdf

Jag ska läsa in mer, det behövs. Finns ju fler sätt att få i sig fett. Forskning är viktigt, även om den säger emot det man själv tycker och informerat sig till.

In lard we trust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar