tisdag, mars 09, 2010

Vad är det med folk som heter Anna? Man kan ju undra i alla fall.

Har just nu det tvivelaktiga nöjet att läsa en bok som heter:

"Blir man tjock av bröd?"

Det är evil empire som står bakom; dietisternas riksförbund då. Inte ens suspekta länkar till storkapitalet som stinker alltså.

Fettskräck, kolhydratskramande och "allmänna råd". Synd att författaren aldrig verkat snudda vid ett BMI över 21. Som vanligt rena idiotförklaranden av överviktiga, jag citerar från sidan 39 som har en rubrik: Om man är tjock, vet man verkligen inte vad man gör för fel då?

"Ibland äter vi utan att vara riktigt medvetna om vad vi stoppar i oss. Eller ens att vi stoppar i oss. (Min betoning).

En kraftigt överviktig kvinna kom till en dietist för att få hjälp. Hon åt alldeles utmärkt enligt sin matdagbok. Flera samtal senare kom det fram att hon varje (sic!) dag bakade en plåt med bullar som hon åt upp. Själv."

Javisst, självfallet försvann hennes övervikt efter denna klargörande insikt och hon förstod inte att hon åt så många bullar!!! Det här är ett vanligt problem, enligt Ottosson. Alla dietister vet om att det händer hela tiden - eller har alla hört Klintbergaren?

Förutom att hon upprepar vissa passager boken igenom, är den präglad av ett perspektiv fråhn en som aldrig förstått sig på övervikt. Eller förstått sig på att behandla den. Bara ett gäng lustiga exempel till från sidan 29:

Med ett intag av fyra smörgåsar om dagen kan du gå ned 3 kilo på ett år om du byter till lättmargarin!

Byt två skivor ost om dagen från 28% fetthalt till 10% och du kan gå ned 1,3 kilo per år! (Antagligen för att lättosten är så grymt smaklös att man hellre hoppar den...)

Skinka istället för korv, två skivor kan göra att du på ett år går ner 2,4 kilo.

Och sist i listan, ett konkret löfte! Standardmjölk utbytt mot lättmjölk gör att du går ner 5,5 kilo på ett år!

Anna har omtänksamt nog räknat ut summan av viktnedgången av förändringarna till hisnande 12.2 kilo per år. Jag tror hon nog menar att energiintaget netto blir ca 100 000 kcal lägre om året. Det är inte riktigt samma sak som garanterad viktnedgång, tyvärr.

I avsnittet om olika artificiella hjälpmedel tar hon upp Reductil och Xenical. Efter ett år på fett-antabus och hotande sprutdiarréer och andra mysiga effekter kan man se fram mot 4 kilos viktnedgång.

Låter 3 kilos viktnedgång som något du skulle vilja uppnå och samtidigt utsätta dig för risken för bland annat:

Mycket vanliga biverkningar (hos fler än 1 av 10 användare som tagit detta läkemedel i kliniska studier):
- sömnsvårigheter
- förstoppning
- muntorrhet
Vanliga biverkningar (hos färre än 1 av 10 användare som tagit detta läkemedel i kliniska studier):
- hjärtklappning
- förhöjt blodtryck
- upplevelse av hjärtats slag (palpitationer)
- illamående
- huvudvärk
- oro
- stickningar i huden
- yrsel
- blodvallningar eller svettningar

... så är Reductil din melodi, garanterat. Glöm Reductil om du har hjärtproblem, förbjudet numera. Själv fick jag leverproblem och bukspottkörtelinflammation, tack, tack. Sambon meddelade att inom vården räknar man med en dödlighet om 20% av massiv organsvikt när man får bukspottskörtelinflammation och samtidigt har problem med gallan och levern som jag fick som biverkningar. Jag är glad för att jag lever.

"Lightprodukter är oftast bra för den som vill gå ned i vikt." Behöver jag säga mer?

Hur som helst, för den som inte har den minsta aning om kost och heller inte har något viktproblem är boken inte helt fylld med dravel. Men vi andra ...

LCHF/Atkins får sig en släng av sleven genom att hänvisning sker till orerereade studier som visar att personer som ätit Atkins gått ned 4,7 kilo efter ett år mot 2,6 kilo jämfört med vanliga HCLF. Inte signifikant nej, kanske inte.

Men det går inte att se eftersom boken helt saknar referenser och kanske för att den med referenser skulle kunna bemötas och dess utsagor motbevisas.

In.

Lard.

We.

Trust.

1 kommentar:

  1. Gäller då inte *tant* Anna måste jag påpeka =)

    SvaraRadera